Omiljeno mjesto Vukovaraca koji se odluče za šetnju, rekreaciju i odmor, Park je šuma Adica u kojoj se smjestila i mala kapela sv. Paraskeve, Petke na Dobroj vodi.

Pravoslavna je to zaštitnica rođena u 10. stoljeću koja je svoj život posvetila vjeri, a čija se relikvija smatrala čudotvornom. Iz tog razloga nekoliko je puta premještana, a u vrijeme kada se nalazila pod Kalemegdanom, tamo je potekao izvor ljekovite vode, koji teče i danas.

Relikvija je naposljetku prenesena u grad Jaš u Rumunjskoj i trenutno se tamo nalazi, no u pravoslavnoj vjeri ona se još aktivno štuje. Sveta Petka obilježava se 27. listopada i zaštitnica je ženskih poslova. No, zašto je ona važna za vukovarsko područje?

Naime, kako ide legenda, na mjestu gdje je danas podignuta kapela Svete Petke u Park šumi Adica, sahranjena je djevojka Katica koju je dao pogubiti ‘kajmakan’ (danas bi rekli župan)  Hasan, ljutit zbog njenog odbijanja.

Foto: Wikipedia/MirkoS18

 

Katica je, prema legendi, bila jedinica. Nakon iznenadne smrti roditelja, zavjetovala se Gospi da će biti djevica, a da se prehrani skupljala je jagode te ljekovito bilje i korijenje u šumi. S vremenom Katica je zbog svoje ljepote postala čuvena u cijelom Vukovaru i okolici, a kad je jednog dana skupljala jagode u šumici kraj Lušca zamijetio ju je i sam Hasan.

Hasan ju je pokušavao snubiti, no Katica se dala u bijeg. Spasila su je dva kršćanina koja su izmilila iz šume i odvela je na sigurno, u neku kolibu. Postiđeni Hasan sutradan je postavio uvjet. Ukoliko želi ostati živa, morat će se pojaviti u istoj šumici. No, Katica nije dvojila.

Srditi Hasan tada je naredio svom sluzi Ibrahimu da Katici, kada bude išla na nedjeljnu misu, potajno podmetne njegov prsten u džep. Poslije mise sam Hasan se pojavo ispred crkve i zaprijetio da će glave stajati onoga tko mu je ukrao prsten. Ibrahim je preturao džepove svima, sve dok nije našao podmetnuti prsten u Katičinom džepu. Hasan ju je potom uhitio i bacio u tamnicu.

U tamnici ju je opet napastvovao i obećavao sva blaga, no unatoč svim njegovim obećanjima ona je odolijevala. Bijesan i očajan, Hasan ju je dao pogubiti, a njezino tijelo bacio je gladnim psima. No, pobožni Vukovarci uspjeli su otkupiti od krvnika njene mučeničke ostatke te su je pokopali upravo na mjestu gdje je danas crkvica Svete Petke na Dobroj vodi.

Nije prošlo dugo, a po Vukovaru je krenula priča da ja na istom mjestu gdje je Katica ukopana proključao izvor bistre i ljekovite vode, slično kao i kod Svete Petke pa kad su vjernici nad njezinom grobom podignuli crkvu kapela dobi to ime.

Potok na tom mjestu još uvijek teče, a u vinogradskim iskopima 1830. godine, na Dobroj vodi pronađene su ljudske kosti pa se smatra kako je na tom mjestu nekada moralo biti groblje i grobljanska crkvica.

Dobra voda ime je dobila upravo po bistrom potoku koji tim područjem teče.

Podijeli