Vukovar je u odnosu na prošlu godinu postao još ljepši i bogatiji grad, za deset novih umjetničkih djela na otvorenom. Oni koji bolje prate zbivanja u gradu odmah će znati da je riječ o VukovART-u, street art festivalu radi kojeg Gradu na Dunavu tepaju da je postao “Galerija na otvorenom”.

Nakon pet godina, Vukovar se može pohvaliti ozbiljnom “zbirkom”, čak 33 urbana street art djela krase pročelja i pločnike grada. Ove godine svoja djela su u Vukovaru ostavili Boa Mistura iz Španjolske, BustArt iz Švicarske, Jana Brike iz Latvije, Mr Woodland iz Njemačke, Victor Splash iz Rusije, Artez iz Srbije, Juandres Vera iz Meksika, Kerim Mušanović iz Bosne i Hercegovine, Šumski iz Hrvatske te Marion Ruthardt iz Njemačke, sve respektabilna imena ulične umjetnosti.

vukovar.hr

A sve je ovdje krenulo prije pet godina kad je mladi brodski umjetnik Filip Mrvelj oslikao most preko Vuke, 3D sliku ogromnih proporcija (od čak 100 metara kvadratnih!) koja je prikazivala srušeni drveni most. Malo je reći da su reakcije bile fantastične, o njegovom se radu pročulo diljem Hrvatske. Iz toga je niknuo cijeli festival koji se, eto, održava već petu godinu.

Sad bi mnogi mural na svojoj zgradi

Iako, na početku nisu baš svi bili toliko oduševljeni muralima. Kako je to pojasnio Krešimir Herceg, jedan od osnivača festivala, “oko nekih murala bilo je blagih negodovanja”, no negodovanje manjine je s vremenom nestalo. “Kasnije su isti ti ljudi postali zaljubljeni u murale kojima možda na početku i nisu bili oduševljeni”, dodao je.

vukovar.hr

Sad kad su Vukovarci naviknuli na ovu vrst umjetnosti počele su i “borbe” pa sad nije nikako čudo da se i predstavnici stanara raspituju može li se njihova zgrada uključiti u projekt. VukovART je, možemo i to reći, pobijedio i koronu, kako je rekao Mrvelja, mnogim je umjetnicima ovo bio prvi projekt nakon pandemije.

“Zaista smo sretni što popunjavamo galeriju različitim stilovima. Ponosni smo što smo posljednje dvije godine unatoč okolnostima uspjeli održati scenu street arta živom i održati festival bez obzira na uvjete”, podcrtao je.

Vukovar.hr

Podijeli