Riječima “nemam nikakvu farmu”, župnik župe Sv. Filipa i Jakova u Odvorcima, Željko Grigić započeo je razgovor s nama. No, na tri hektra okućnice same župe, smjestio je 30-ak svinja, pet kobila, šest-sedam ovaca, purice, 20-ak kokoši te dva-tri hrvatska ovčara, kako navodi.

U ovu župu došao je 2017. godine, a prije toga šest je godina bio na čelu župe u Lovasu, gdje je i postao ‘medijska zvijezda’.

“Nije to tako puno”, uvjerava nas pa ističe kako je mijenjanje župe uvijek teško za jednog župnika. “Uvijek imate i pozitivne i negativne stvari koje vas očekuju, morate sve ponovno upoznati, društvo ste ostavili…”, nabraja. “Cijeli život vam se promijeni naglavačke”, zaključuje no priznaje kako uvijek najradije bira seoske župe.

“Tako ostajete u dodiru sa stvarnošću, s prirodom. Ako mi postane previše, odem u šumu prošetati, odem do svinja…”, nabraja beskonačne mogućnosti pa priznaje kako prilikom odlaska u Lovas nije ni znao gdje se nalazi, no to ga nije zaustavilo. Sada pak, vodi župu u Odvorcima, u potpuno drugoj županiji.

“Bio sam u Miholjcu, Lovasu, kratko u Osijeku i sada u Odvorcima. Nekako uvijek dobijem ta rubna mjesta, na različitim krajevima županije, do 200 km udaljena jedna od drugih”, tvrdi.

No, u svakom slučaju, ovaj župnik ostao je zapamćen, upravo zbog za to područje “potpuno normalnog ponašanja”, govori nam. Riječ je dakako o samoj maloj, ali velikoj “farmi” koju vodi. Kaže da mu nije teško, da mu župljani nerijetko uskoče u pomoć.

Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

“S mještanima sam i dovezao i 15 ovaca iz Francuske. Neki su ih zadržali, drugi dalje prodali”, govori pa ističe kako župljani nerijetko dolaze kupiti piliće, a ističe i bivšeg ministranta, sada 22-godišnjaka koji mu je u početku pomagao u brizi za životinje, a sada se i sam počeo baviti stočarstvom.

“Znate kako kažu, svaka budala ima svoje veselje, pa tako i župnik ima svoje. Najčešće su to besmislice, ali evo”, osvrće se na svoj hobi koji je nama, ali ne i njemu, veliki pothvat. Njemu, sve su te životinje blago.

“Nikada do sada u selu nismo imali manje životinja”, ističe pa kao razlog navodi kugu, uvoz, malu potražnju, no čini nam se kako ovaj župnik svakako diže prosjek sela sa svojih 70-ak životinja.

Ipak, kritikama ne može pobjeći ni on pa govori i kako nisu svi oduševljeni tom “farmom”, no uvijek su pohvale glasnije. Tako su recimo župnikove životinje neizostavan dio video spota snimljenog za pjesmu Branka Polića o samom Odvoračkom kraju.

 

Podijeli