Nakon rata i obnove, Vukovar se sve više razvija u gospodarskom smislu. Vukovarska gospodarska zona (VGZ) je trgovačko društvo u vlasništvu Grada Vukovara, osnovano s primarnim ciljem dugoročnog privlačenja investicija te osnaživanja gospodarstva.

U konačnici je namjera da ta zona privuče što više poduzetnika koji će zaposliti ljude, čime bi se smanjila nezaposlenost.

“Pozitivni primjeri vidljivi su kroz otvorena radna mjesta subjekata koji posluju unutar VGZ-a”, rekao je Davor Foriš, direktor Vukovarske gospodarske zone.

Projekti koji se odvijaju i rade unutar VGZ-a vezani su uz privatne investicije svakog od postojećih i budućih poduzetnika.

Vukovarska gospodarska zona obuhvaća 33 hektara građevinskog zemljišta, opremljenog kompletnom infrastrukturom, a važno je istaknuti kako je to zemljište parcelizirano.

“Dakle, zona sadrži sve potrebne preduvjete za obavljanje različitih poslovnih aktivnosti. Unutar zone nalazi se i Poslovno-inovacijski centar Vukovar (BIC Vukovar) u kojem su dvije poslovne zgrade, a to su Poduzetnički inkubator, namijenjen poduzetnicima početnicima i Proizvodni centar, namijenjen gospodarskim subjektima proizvodnog i zanatskog karaktera”, istaknuo je Foriš.

U Poduzetničkom inkubatoru nalazi se 11 poslovnih prostora te pred-inkubacijski prostor s 10 radnih stanica, laboratorijima za ispitivanje obnovljivih izvora energije te coworking prostorom. Proizvodni centar sadrži također 11 poslovnih prostora odnosno proizvodnih hala površine od 159,49 četvornih metara do 1.416,34 četvornih metara te Centar inovativnog poduzetništva, namijenjen postojećim malim inovativnim tvrtkama koje nemaju sredstava ni potrebu za izgradnjom vlastitog poslovnog prostora, a koji obuhvaća 15 poslovnih prostora.

Zakupnicima unutar VGZ-a niz pogodnosti

Svim zakupnicima unutar Vukovarske gospodarske zone na raspolaganju je niz pogodnosti za lakše obavljanje njihove poslovne djelatnosti, počevši od dobre prometne povezanosti, infrastrukturne opremljenosti, subvencionirane cijene zemljišta i zakupa poslovnih prostora, pa sve do mogućnosti korištenja potpora s lokalne razine koje nudi Grad Vukovar, kao i potpora s nacionalne razine.

“Danas Vukovarska gospodarska zona bilježi oko 90 posto prodanog, odnosno zauzetog zemljišta. S obzirom na sve potencijale grada Vukovara, a koje poduzetnici s vremenom sve više prepoznaju, nadamo se kako će se ovakav trend popunjenosti nastaviti i u budućnosti”, naglasio je Foriš.

U Vukovarskoj gospodarskoj zoni trenutno posluje 41 tvrtka s oko 480 zaposlenih, što je povećanje broja zaposlenih za čak 550 posto, odnosno povećanje poslovnih subjekata za oko 650 posto u odnosu na 2014. godinu, s tendencijom daljnjeg rasta zapošljavanja.

Foriš kaže kako je, nažalost, cjelokupna situacija s pandemijom Covid-19 ipak jednim dijelom utjecala na razvoj planiranih poslovnih procesa jednog dijela tvrtki u okviru Vukovarske gospodarske zone, no uz podršku Grada Vukovara poduzete su određene mjere kako bi se olakšalo poduzetnicima prebroditi razdoblje otežanog poslovanja.

Podijeli