Projektom Vrata spačvanskog bazena – Izgradnja i opremanje Bioekološko-edukacijskog centra “Virovi” nastoji se valorizirati prirodna baština mjesta Lože i Virovi. U sklopu tog projekta izgradit će se edukacijski centar za posjetitelje.

Bioekološko-edukacijski centar “Virovi” nalazi se na području Grada Otoka u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a njime će se stvoriti preduvjeti za održiv razvoj što će u konačnici pridonijeti unapređenju društveno-gospodarskog razvoja u istočnoj Slavoniji.

“Projekt je započeo 2015. godine izradom projektne dokumentacije, a završetak i otvaranje vrata Bioekološkog centra planira se u prvom kvartalu 2021. godine. Ukupna vrijednost projekta je 25.582.341,55 kuna. Od toga je iznos koji sufinancira EU 18.661.419,53 kuna, a Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini 5.745.693,54 kuna”, rekao je Tomislav Šarić iz Otočkih virova.

Posjetitelji će moći posjetiti Bioekološko-edukacijski centar “Virovi” u sklopu čega će biti restoran s ustakljenom terasom kapaciteta 100 osoba. Nudit će se autohtona jela slavonske kuhinje, uz neizostavne domaće suhomesnate proizvode poput kulena. Osim toga, bit će i smještajni kapaciteti za 60 osoba, wellness sa saunama i jaccuzzijem, usluge masaže, multimedijalna dvorana u kojoj će se moći doživjeti biljni i životinjski svijet spačvanskih šuma na moderan način uz korištenje pametnih stolova i 3D naočala, najam kajaka, kanua i drvenih čamaca, najam bicikala pa i najam bicikala za osobe starije životne dobi te najam bicikala za osobe s invaliditetom te vožnja brodicom na solarni pogon rječicom Virovi.

Posjetitelji će uživati u šetnji poučnim stazama “Virovi” i “Lože” duljine više od pet kilometara.

Izgradnja u dvije faze

U sljedećoj fazi planira se i izgradnja bazena s pratećim sadržajem uz centar. Za ljubitelje avanturizma, također su uspostavljene i označene tri biciklističke i tri veslačke rute.

Šarić je rekao kako su očekivane koristi od projekta višestruke –  od doprinosa gospodarskom razvitku i demografskoj obnovi, preko osvještavanja lokalne i šire zajednice o pitanjima zaštite okoliša i prirode kroz edukativne programe sve do stavljanja u funkciju do tada neiskorištenih turističkih potencijala.

“Ovim se projektom otvaraju radna mjesta tamo gdje se projekt provodi te radna mjesta koja će nastati kao odgovor na povećanu potražnju različitih roba i usluga koje će generirati posjetitelji. To se prije svega odnosi na poljoprivrednu proizvodnju i proizvodnju hrane i pića s naglaskom na autohtone proizvode koji su neizostavni dio svake turističke ponude. Nova radna mjesta znače i nove poduzetničke inicijative te financijsku sigurnost za stanovnike što može pridonijeti zaustavljanju negativnih demografskih trendova. Osim toga, lokalno stanovništvo će biti prvi korisnik novoizgrađene infrastrukture i sadržaja za posjetitelje te će dobiti priliku za stjecanje novih saznanja i doživljaja”, zaključio je Šarić.

Podijeli