Prije šest godina Grad Vukovar započeo je s bespovratnim potporama u poljoprivredi, a sufinancirali su se troškovi nabave mehanizacije, opreme, plastenika, staklenika, sadnica i ostalih poljoprivrednih alata. Tada je za tu namjenu bilo osigurano 500 tisuća kuna.

Vukovarske gradske vlasti u proteklih šest godina nastavile su s tom praksom pa su i ove godine poljoprivrednicima osigurane bespovratne potpore u iznosu od 800 tisuća kuna.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Vukovara Marijana Pavličeka, prateći interes poljoprivrednika, Grad je podigao sredstva namijenjena poticajima poljoprivrednika s područja grada Vukovara.

“Ono što je važno istaknuti je da se iskorištenost sredstava povećavala iz godine u godinu. U početku je iskorištenost bila manja od 10 posto, ali sada se sredstva iskorištavaju u potpunosti. Prošle godine smo čak i povećali prvotno namijenjena sredstva kako bismo ispunili sve zahtjeve tako da smo isplatili gotovo 947 tisuća kuna za potpore poljoprivrednicima. Upravo kroz ovakve mjere nastojimo pripomoći obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, osobama koje stvaraju dodanu vrijednost i poljoprivredne proizvode po kojima je vukovarski kraj poznat te zadržavaju gospodarsku aktivnost zapošljavanjem sebe i članova svoje obitelji”, rekao je Pavliček.

Zbog interesa poljoprivrednika i iskoristivosti sredstava koja se povećava iz godine u godinu Pavliček kaže kako vjeruje da su gradske vlasti dobro osmislile mjere.

Ukupno sedam mjera

Pavliček je podsjetio kako je Grad Vukovar inicirao i osnivanje dviju zadruga – Vukovarska vina i Vrhunsko vukovarsko – kako bi se i na takav način potaknula promocija vukovarskih poljoprivrednih proizvoda te njihov izlazak na tržište.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubišić pozvala je poljoprivrednike da prilikom podnošenja zahtjeva obrate pažnju na nove mjere.

“Program je djelomično drugačiji u odnosu na prethodne godine jer smo ga morali uskladiti s drugim direktivama EU pa tako ove godine imamo sedam mjera koje sadržavaju sve što i prošlih godina samo su drugačije koncipirane. Prve su tri mjere državne potpore te kod njih nije moguće refundirati troškove kako smo to do sada radili nego je potrebno pribaviti ponude za sve što se planira”, rekla je Marijana Grubišić.

Pojasnila je kako su ostale četiri mjere potpore male vrijednosti te da se u tome slučaju refundiraju troškovi od 1. siječnja 2019. godine. Do sada je maksimalni iznos sredstava po OPG-u iznosio 50 tisuća kuna, a ove su godine sredstva podignuta na 80 tisuća kuna po OPG-u.

Podijeli