“Rođen sam u sirijskom gradu Alepu iz kojeg sam se odlučio uputiti na studij u Italiju u Parmu. Igrom slučaja sišao sam s vlaka u Zagrebu u kojem sam o vlastitom trošku završio studij farmacije, a nakon toga i magistrirao medicinsku biokemiju. Tražeći posao, supruga i ja smo se doselili u Vukovar i započeli radni odnos u tadašnjem Medicinskom centru Vukovar”, tako počinje svoju životnu priču vukovarski Sirijac mr.sc. Radwan Joukhadar, mag.pharm vlasnik poznate tvrtke Medical Intertrade.

I tako je jedan slučaj silazak s vlaka odredio sudbinu ovog, danas poznatog poduzetnika i ponosnog Vukovarca.

Prisjećajući se početaka rada rekao je kako se “ubrzo istaknuo među kolegama svojom radnom etikom i vještinama”.

Kao stranog državljanina prvo su ga izabrali za voditelja ljekarne, a kasnije i za rukovoditelja ljekarničke djelatnosti. “Tu sam poziciju napustio godinu dana prije rata kako bi se upustio u neizvjesne poduzetničke vode. Napustiti dobar i siguran posao i započeti nešto što još nitko nije, mojim prijateljima je djelovalo nerazumno. Ali ja sam imao jasnu viziju što želim te odlučnost, znanje i iskustvo kako tu viziju ostvariti”, istaknuo je mr.sc. Joukhadar.

Godine su prolazile, a s obzirom da mu je kako sam kaže “trgovina u krvi”, s nestrpljenjem je očekivao zakonske mogućnosti o pokretanju  privatne veleprodaje lijekova.

Godinu dana od osnutka tvrtke, donirao je zalihe lijekova Vukovarskoj bolnici

“Tako sam u kolovozu 1990. dao otkaz, bez obzira na upozorenja prijatelja na potencijalnu ratnu opasnost, i osnovao Medical Intertrade u kojem su uz mene radila još 2 zaposlenika. Osnovna djelatnost tvrtke je promet lijekovima, medicinskim proizvodima i opremom. Na žalost, već godinu dana od osnutka morao sam prekinuti poslovanje pa sam raspoložive zalihe lijekova i medicinskih proizvoda donirao Vukovarskoj bolnici”, rekao je mr.sc. Joukhadar.

U to radno doba, na poziv doktora Juraja Njavre vratio se u ljekarnu u Borovu kako preostalo stanovništvo ne bi ostalo bez ljekarničke skrbi gdje je ostao skoro do samog kraja, odnosno pada Vukovara.

Na upit kako su izgledali počeci poslovanja i što se promijenilo od tada do sada, mr.sc. Joukhadar je naglasio kako su “počeci u Vukovaru  bili skromni”.

“U Zagrebu, u koji sam se  vratio, bili su još skromniji. Naime, platni promet nakon pada Vukovara nije funkcionirao, tako da sam s ušteđevinom za crne dane platio dugove dobavljačima. Supruga i ja smo živjeli u garsonjeri od 30 četvornih metara s još šestero bliskih rođaka. Bili smo sretni što smo živi. Kad je platni promet ponovno uspostavljen, raspoloživim sredstvima sam ponovno pokrenuo veleprodaju u Zagrebu, a osnovao sam i ljekarnu. Zapošljavao sam Vukovarce ili one koji su bili prognanici kao i ja. Kako sam i sam ostao bez krova nad glavom, nisam se mogao ni tada, a ne mogu se ni danas oglušiti na vapaje ljudi u nevolji”, naglasio je.

Počeci su bili teški jer je bio nepoznat u farmaceutskim krugovima, a Medical Intertrade je bio jedina privatna veledrogerija pa su svi bili jako podozrivi. U takvim okolnostima je bilo teško uspostavljali poslovnu suradnju.

Kako je istaknuo, morao je uspostaviti vrhunski sustav i procese rada kako bi brzo odgovarao na sve zahtjeve. Zahvaljujući brzini i fleksibilnosti polako se širio na tržištu, a zbog želje za boljom opskrbom kupaca otvorio je poslovne jedinice u Osijeku 1998., Solinu 2003. i Rijeci 2019. godine te tvrtke kćeri u Sarajevu 2002. i Ljubljani 2003. godine.

Iz Zagreba se preselio 1998. i to u vlastiti prostor u Sv. Nedelji gdje se i danas nalazi sjedište tvrtke, a 2008. godine poslovna jedinica iz Osijeka seli u novoizgrađen poslovni prostor u Vukovaru.

Ostvarena dugogodišnja želja

Paralelno je osnovao i zdravstvenu ustanovu Ljekarne Joukhadar koje danas broje 47 ljekarni, a potkraj 2014. započela je u Vukovaru s radom i Yasenka, tvornica za proizvodnju lijekova, dodataka prehrani i kozmetike čime je ostvario svoju dugogodišnju želju.

Na upit gdje distribuira proizvode, mr.sc.  Joukhadar kaže kako “Medical Intertrade opskrbljuje bolnice, ljekarne, domove zdravlja, zavode za javna zdravstva i hitnu pomoć, poliklinike, ordinacije, medicinsko-biokemijske i zubotehničke laboratorije te druge veleprodaje lijekovima i medicinskim proizvodima za humanu i veterinarsku upotrebu, kozmetikom i dodacima prehrani na teritoriju Republike Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine”.

“Kada je riječ o tvornici Yasenka, u pet godina razvili smo 40 proizvoda koji se proizvode po najvišim EU standardima zahtijevanim za proizvodnju lijekova, a trenutačno se mogu naći u 18 zemalja svijeta”, rekao je.

Koliko god to prilike omogućavaju, tvrtke zapošljavaju lokalno stanovništvo i članove njihovih obitelji.

Rad u sigurnom i zdravom okruženju

“Svojim zaposlenicima nastojim osigurati sigurno i zdravo okruženje u kojem mogu iskazati svoje potencijale, educirati se i napredovati. Važna mi je prehrana zaposlenika pa im od najranijih dana omogućavam besplatni topli obrok na koji sam do nedavno, sukladno zakonskim propisima, plaćao poreze i doprinose za dobitak u naravi. Volim zapošljavati mlade ljude kojima prenosim svoje iskustvo i vrijednosti koje zagovaram. Izuzetno mi je važan timski duh kojeg nastojim usaditi svojim zaposlenicima. Često im govorim, ‘vi ne radite za Joukhadara, vi radite za sebe’. Naime, ne kormilarim svojim kompanijama u ovim nesigurnim vremenima zbog sebe, već zbog svojih zaposlenika i njihovih obitelji”, naglasio je mr.sc. Joukhadar.

No, morali smo se dotaknuti i problema neplaćanja lijekova s kojim se suočavaju veledrogerije. Upitali smo ga, kako bi, prema njegovom mišljenju, trebalo riješiti taj problem?

“Nažalost uobičajeno neplaćanje bolnica ove godine dosegnulo je rekordan iznos što ozbiljno ugrožava redovitu isporuku lijekova i zaštitne opreme u situaciji kad se borimo s pandemijom koronavirusa. Istovremeno je i HZZO produžio rokove plaćanja ljekarnama što je veledrogerije dovelo do maksimalne zaduženosti i otežane mogućnosti ispunjanja svojih obaveza. Pri dnu smo EU ljestvice po izdvajanju za zdravstvo što nije dovoljno za tako visoku razinu zdravstvene zaštite koju imamo. Istovremeno je potrebno provesti reformu bolničkog zdravstvenog sustava i prilagoditi ga standardima i vremenu u kojem živimo. Za sve to je potrebna politička volja i hrabrost”, naglasio je mr.sc. Joukhadar.

Unatoč svemu, ne nedostaje mu planova i energije za daljnji razvoj svih tvrtki, a kako nam je rekao, u Vukovaru namjerava osnovati još neke tvrtke.

“Trenutačna financijska situacija i neplaćanje bolnica me u tome usporavaju. Primarna mi je izgradnja novog automatiziranog veleprodajnog skladišta u Svetoj Nedelji. Namjeravam dalje jačati ljekarnički lanac i širiti asortiman i tržišta za Yasenkine proizvode”, zaključio je mr.sc. Radwan Joukhadar.

 

Podijeli