Tražite li kafić s najljepšim pogledom na Dunav u Vukovaru, onda ne smijete propustiti ugostiteljski objekt “Donau”. Smješten na samoj obali druge najveće europske vrijeme, ovaj simpatičan ugostiteljski obrt s radom je započeo 22. kolovoza ove godine.

Riječ je o objektu koji je inače u vlasništvu Grada Vukovara, pa nije ni čudo što je na otvorenju bio je i gradonačelnik Ivan Penava koji je tada rekao kako je Grad Vukovar investirao u ovaj projekt kako bi obogatio turističku i ugostiteljsku ponudu grada.

Iz Grada Vukovara kažu kako su realizaciju projekta izgradnje objekta na dunavskoj šetnici išli kako bi građanima otvorili još jedan pristup Dunavu.

Adventske pripreme

Prostor je na pet godina zakupila Jadranka Kovčalija koja sama ima 20 godina iskustva u ugostiteljstvu.

“Odlično smo radili cijelo ljeto. Dolazili su i Vukovarci i stranci, bilo je puno turista koji su u Vukovar došli s brodovima. Nažalost, kako se vrijeme promijenilo tako i nama opao promet jer je terasa na samom Dunavu tako da jako ovisimo o vremenskim uvjetima. Sada se nadamo u dogovoru s gradom zatvoriti jedan dio terase da možemo prezimiti”, objašnjava nam Jadranka.

S dolaskom hladnijih dana i božićnih blagdana i Jadranka planira obogatiti vukovarsku gastro ponudu za advent.

“Planiramo nešto, ali nikako da odem do Grada jer ipak s njima moram sve dogovoriti. Mislila sam na dio terase koji zimi neće raditi staviti adventsku kućicu, tako da gosti mogu uživati u božićnoj atmosferi na šetnici. Malo glazbe, ukrasa, pića i hrane. Sad treba vidjeti hoće li mi to dozvoliti”, priča Kovčalija.

Ova vrijedna žena, rođena Vukovarka, već šest godina sa suprugom živi u Šarengradu, naselju na desnoj obali Dunava, nizvodno od Vukovara prema Iloku. Tamo zajedno sa suprugom ima vinograd koji se prostire na osam hektara i rade svoje vino.

Godišnje proizvedu oko 120 tisuća litara vina, a njihovoj vinariji se mogu naći bijeli pinot, graševina, traminac, rajnski rizling kao i cabernet sauvignon. Sva ta vina, priča nam Jadranka, možete popiti i u “Donau” gledajući najljepši zalazak sunca.

Optimistična i puna želje za poslom

Na pitanje što Vukovarci najviše voli popiti, Jadranka se smije i kaže kako ne mogu bez rakije i piva.

“To im je najdraže. Sada su žestice sve više počele piti i žene, pa tako mi se zna dogoditi da muškarac naruči čaj, a žena rakiju. Toga prije nije bilo”, smije se Jadranka.
Otkriva nam kako je puna velikih planova, ali još je rano puno govoriti.

“Voljela bih gostima pružiti priliku da i nešto pojedu u šetnji Dunavom, neke kokice, palačinke, sladoled… Ali to ćemo još vidjeti. Pet godina je dugo razdoblje. Nakon dva desetljeća rada u turizmu puna sam ideja, ali treba to i realizirati”, kaže Jadranka.

Za sebe kaže da je optimistična i puna želje za poslom.

“Ovdje smo tek dva mjeseca, ali već imamo ljude koji nam stalno dolaze. Imamo tako jednu grupu Španjolaca koja nam dolazi vaš svaki dan. A to mi je i najdraže, da podijelimo s ljudima ovaj prekrasan pogled, da sjednemo i uživamo u Dunavu. Ljudi se trude. Ono što je bilo nitko nikad neće moći zaboraviti, ali Vukovarci žele gledati naprijed u budućnost i poboljšati svoj grad. Na kraju smo mi ti koji ostanemo, kada svi drugi odu doma”, zaključuje Jadranka.

Podijeli