U Vukovaru i okolici se oduvijek dobro jelo i tko god je posjetio taj dio Hrvatske znao je što ga čeka. Odličan čobanac, vinski gulaš, sarma i paprikaš samo su dio gastronomske bajke u kojoj uživaju svi koji posjete ovaj kraj.

Otići iz Vukovara, a ne kušati domaći vukovarski fiš paprikaš, pečenog pijanog šarana, pohanog filea smuđa, soma uz krumpir salatu ili krumpir ispod peke i šarana na rašljama, prava je šteta.

Od vina birajte između sauvignona, rizlinga, frankovke ili graševine, a zasladite se orehnjačom, makovnjačom, mirisnom štrudlom s jabukama, buhtlama koje su punjene domaćim pekmezom…

Foto: Sanja Mijac

No, ovo nikako nije sve.

Zaboravljeni običaji, gastronomija i tradicija Vukovarsko-srijemske županije postaju prava avantura ako ste odlučili počastiti se s vremenom i uživati u ljepotama ovog kraja. Na njih redovito podsjeća Hrvatska turistička zajednica, a mi izdvajamo neke od njih.

Jedna od tura koja omogućuje istinski doživljaj čarobnih atributa ovog dijela kontinentske Hrvatske je svakako Cesta zlatne niti.

“Ta ruta nudi vrhunske rukotvorine i druženje s gostoljubivim domaćinima na obiteljskim gospodarstvima, a povezuje Županju i okolna mjesta: Štitar, Babinu Gredu, Cernu, Šiškovce, Gradište, Bošnjake, Drenovce i Vrbanju”, rekli su nam iz Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije.

Nudi Slavonija i ture kojima će na poseban put otići nepca svih posjetitelja. Takva je Iločka vinska cesta koja je, kako tvrde iz turističke zajednice, nadasve zanimljiva, a svakako drugačija.

“Svakako je drugačija od klasične ponude vinskih cesta jer su gotovo sve vinarije koncentrirane u naselju. Same vinarije, podrumi i obiteljska vinarska gospodarstva razlikuju se po tradiciji proizvodnje, sortimentu i po tipu podruma. Tu su recimo stari, takozvani Kelbovani podrumi u brdu ili ispod kuće nasuprot novih, modernih vinarija”, zaključuju.

Neizostavne su i kušaonice prave, domaće rakije. Ovo piće upoznat ćete turom Put voćne kapi.

“Tematski turistički put vodi vas prostorom Vukovarsko-srijemske županije, od starih Mikanovaca do Iloka i upoznaje vas sa suvremenošću rakije. Iako se rakija proizvodi na području cijele Hrvatske, njezin najistočniji dio najprepoznatljiviji je u proizvodnji rakije, od kvalitete do količine. Pečenje rakije dio je gotovo svakog slavonskog i srijemskog dvorišta, a nositelji ovog tematskog puta su u tome prepoznali i svoju gospodarsku djelatnost. Nadaleko poznati po svojoj gostoljubivosti, dočekat će vas u uređenim kušaonicama, gdje možete degustirati njihove rakije i likere, a potom ih i kupiti”, ističu.

Rakije se mogu kušati i na manifestaciji Tovarnički jesenski festival, a uz rakije mogu se kušati i likeri, pekmezi, vina, bundeve i med. Srijemske se manifestacije odvijaju i tijekom svibnja i lipnja kada je na redu manifestacija imena Divan je kićeni Srijem.

Zapravo u ovakvim manifestacijama uživati možete od proljeća do jeseni, a u tom periodu odvijaju se i Miholjsko ljeto i Srijemsko kolo. Na svu sreću, tijekom čitave godine moguće je upoznati Okuse Srijema i Slavonije u gastronomskoj tematskoj ruti.

Foto: Sanja Mijac

“Cilj projekta je autohtonu, domaću kuhinju prostora Vukovarsko-srijemske županije približiti gostima. Autohotna jela istaknuta su u posebnom jelovniku, prezentirana na drugačiji način, a sami objekti označeni jedinstvenom oznakom „Okusi Srijema i Slavonije“, rekli su.

Slavonske ravnice kao stvorene su za biciklističke rute pa tako ove brojne turističke atrakcije možete posjetiti na dva kotača.

“Srijem i Slavonija premreženi su biciklističkim rutama. Ruta Srijem nije zahtjevna, kruži po čitavom prostoru i nadovezuje se na dunavsku rutu koja je dio puta Eurovelo 6. Ruta Put vinograda je off road alternativa izrazito prometnoj Dunavskoj ruti. Njena namjena je višestruka. Osim što je biciklistička, ona je i konjička i pješačka ruta. Povezuje Vukovar i Šarengrad, a najvećim dijelom vozi makadamskim cestama uz Dunav, kroz vinograde i polja”, objašnjavaju nam.

Naposljetku, Slavonija ne nudi samo prirodne ljepote i finu hranu, ona vas u trenu može vratiti u povijest, a to aktivno čini upotrebom glume i moderne tehnologije. Primjer toga tura je nazvana Living History.

Foto: Gordan Panić/ TZ grada Vinkovaca

“Gostima koji u Vinkovce dođu posredstvom putničkih agencija omogućeno je aktivno sudjelovanje u programima živuće povijesti koji se, uz angažman kostimiranih vojnika, građana, likova književnika kao i njihovih najpoznatijih djela, izvode u pješačkoj zoni grada Vinkovaca odnosno ispred Gradskog kazališta”, tvrde.

Osim toga, hologramska tura Zavičajnici upoznaje vas s najznačajnijim osobama koje su rođene ili su živjele na području Vukovarsko-srijemske županije, a koje su svojim životom i radom ostavile traga u hrvatskoj, ali i svjetskoj baštini.

“Cilj je prikazati osobe kao pojedince, ali i njihove poruke, koje su za života provodili te ih približiti posjetiteljima. Svaki zavičajnik projektom je prikazan na isti način: likom u prirodnoj veličini, posterima s osnovnim informacijama te manjim, korisnim suvenirom-straničnikom na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Ako ste željni znanja kroz nove tehnologije, na zanimljiv i inovativan način posjetite tri atraktivna holograma u Vukovaru, Vinkovcima i Iloku”, savjetuju iz turističke zajednice.

Hologrami su oživjeli duh prošlih vremena i povijesnih ličnosti bana Josipa Šokčevića, nobelovca profesora Lavoslava Ružičke i kralja Nikole Iločkog, iznimno važnih osoba za područje destinacije Vukovarsko-srijemske županije. Hologram bana Josipa Šokčevića nalazi se u Gradskom muzeju Vinkovci, hologram nobelovca Lavoslava Ružičke u Rodnoj kući Lavoslava Ružičke u Vukovaru, a hologram Nikole Iločkog u Kuriji Brnjaković u sklopu Interpretacijskog centra Ilok vrata Hrvatske, zaključuju.

Foto: TZ Vukovarsko-srijemske županije

Podijeli