Zahvaljujući prirodnoj, kulturnoj i ekološkoj očuvanosti resursa Osječko-baranjska županija ima ogroman potencijal za razvoj različitih oblika kontinentalnog turizma.

Smještena na istoku Hrvatske, ova županija obuhvaća krajeve oko donjeg toka rijeke Drave prije njezinog utoka u Dunav kod Aljmaša, tj. cijelu hrvatsku Baranju i dio Slavonije koji gravitira prema središtu ove regije, gradu Osijeku.

Direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić uvjerava nas da njihova županija sa svojih 7 gradova, 35 općina i ukupno 264 naselja, nudi priliku za
upoznavanje jedne drugačije, autentične Hrvatske kroz uživanje u domaćoj hrani, vinskim podrumima, otkrivanju ruralne arhitekture, aktivnostima na zelenom prostoru uz velike rijeke i ono najvažnije – nudi susret s ljudima koji kao domaćini daju najbolje od sebe.

Ukratko, reći će, nudi doživljaj s pet zvjezdica.

Kao administrativna sastavnica Slavonije i Baranje, turizam Osječko-baranjske županije počiva na lječilišnom, rekreativnom, lovno-ribolovnom i seoskom turizmu. A među turističke zanimljivosti svakako se ubraja termalna rivijera Bizovačkih toplica s vrlo kvalitetnom ljekovitom vodom, a jednako privlačna je i jedinstvena ekološka oaza Parka prirode Kopački rit s mnoštvom životinja, rijetkih ptičjih vrsta, bogate ribolovne vode i svjetski priznatog kvalitetnog fonda divljači. Također, na području županije nalazi se 12 turističko-vinskih cesta, a sve je značajniji i cikloturizam.

Adrenalinski park Zlatna Greda (Foto: Vjeran Vidaković)

Ova je godina iz poznatih razloga specifična za turizam pa tek rijetki pričaju o zadovoljavajućim brojkama, no u TZ OBŽ ponosni su na činjenicu da postaju sve zanimljivija
destinacija za turiste. Ključ je, objašnjavaju, pridobiti gosta prvi put, a nakon toga praksa pokazuje da je ponovni dolazak redovit slučaj, a ti isti gosti onda su i najbolji promotori ovoga kraja. No, osim ovakve promocije čelni ljudi Turističke zajednice surađuju sa mjerodavnim institucijama i drugim slavonskim županijama realizirajući zajedničke kampanje unutar granica Republike Hrvatske, ali i na sajmovima u Njemačkoj, Sloveniji, Velikoj Britaniji, Austriji, Nizozemskoj i drugim tržištima. Prošle je godine lansiran brend- platforma naziva “Head On East Croatia” koja poziva na obilazak istoka Hrvatske kroz hedonizam kao glavnu poruku doživljaja i iskustva pri posjetu ove destinacije.

Brand prati suvremen vizual koji predstavlja mozaik ključnih atrakcija i proizvoda, te jednostavno budi kao ukupni koncept optimizam kod publike, navodi Jurić. Kroz manifestacije poput Vinskog maratona, Pannonian Challengea, Svjetskog kupa u gimnastici, Đakovačkih vezova, povorki buša, brojnih polumaratona, Ribarskih dana, Akademije blata, Zemlje bez granica, Gator festa, pivskih događanja i mnogih drugih zanimljivosti…županija predstavlja Slavoniju i Baranju u “novom ruhu”, sve ono što Slavonija i Baranja jesu, a posjetitelji to ne očekuju.

Državna ergela Đakovo (Foto: Denis Despot)

 

A kakav bi ovo kraj bio da ne obiluje i vrhunskim vinima te odličnoj gastro ponudi po čemu su Slavonci nadaleko poznati. A osim obilja ravnice, u slavonsko-baranjsku gastronomiju utkana je baština slavenske, mađarske, germanske i otomanske kuhinje. Ovdašnji kulinarski panteon čine divljač, razne riblje delicije (fiš, šaran na rašljama), paprikaš, čobanac, ali i težačka hrana poput graha u ćupu ili jela od tijesta. Posebno mjesto zauzimaju naravno i suhomesnati naresci poput kulena, kulenove seke, kobasica, čvaraka i slanine. Za one sklonije “zelenim” delicijama, nude se svježe namirnice iz okolnih sela koje pristižu od proljeća do kasne jeseni. Kratko putovanje „od polja do stola“ jedan je od glavnih razloga neodoljivih boja, mirisa i okusa slavonsko-baranjske kuhinje te se malo koji osjećaj može usporediti s uživanjem u slavonsko-baranjskim delicijama u autentičnom ambijentu ovdašnjih seoskih domaćinstava.

Osječko-baranjska županija doista obiluje turističkim potencijalima, sadržaja za obilazak ne nedostaje, a uz gradove poput Osijeka, Đakova, Našica, Valpova… govori nam Jurić, možemo reći da je ovo kraj duge tradicije koja se ogleda u arhitekturi dok posjetitelji uvijek ostanu pozitivno zatečeni sa otkrivanjem svega onoga što istok Hrvatske nudi kao odmorišna destinacija.

Gospa od Utočišta, Aljmaš (Foto: Denis Despot)

 

Zato, pomaknite svoje granice k nama, a nakon iskustva hedonizma koji se ovdje nudi pitati ćete se gdje ste bili sve ove godine, uvjeravaju i pozivaju iz TZ Osječko-baranjske.

Podijeli