Padom naselja Lužac, počeo je slom obrane Vukovara 1991. godine jer je tim činom presječena komunikacija hrvatskih branitelja, a Vukovar odsječen od četvrti Borovo naselje. Dva tjedna poslije, Vukovar je pao u ruke agresora…

Frustrirani neuspjehom “arkanovci” pobili one koje su zatekli

Gotovo tromjesečne bitke kojima je neprijatelj želio slomiti grad, dovele su do velike frustracije u redovima JNA i srpske paravojske. Sluđeni neočekivanim, žestokim otporom znatno slabije naoružanih hrvatskih vojnika, JNA se odlučuje na zauzimanje Lušca čijim padom bi, zaključili su, i Vukovar brže pao u njihove ruke.

To se i dogodilo na današnji dan, no nitko nije očekivao da će se JNA toliko osvetnički ponijeti prema stanovnicima zatečenim u tom naselju. Nesretni mještani Lušca bi možda prošli i bolje da JNA nije išla u pratnji “arkanovaca” koji u svom pohodu nisu štedjeli nikoga.

Ubijeni u svojim kućama. Nisu poštedjeli ni ženu pred porodom

Mučki je ubijeno 69 staraca, djece i žena, među kojima i jedna trudnica u visokom stupnju trudnoće. Riječ je o žrtvama koje nisu nastradale zbog borbenih djelovanja, nego tek po ulasku neprijateljske vojske koja ih je ubijala na kućnim pragovima i u njihovim domovima.

Mato Džigumović, zapovjednik policije na Lušcu u vrijeme obrane grada, naglasio je kako za zločine počinjene u tom vukovarskom naselju nitko nije odgovarao.

Zaboravljeni zločin

“To je priča koju godinama ponavljamo. Prije desetak godina bilo je privedeno šest osoba, između ostalih i djelatnik Policijske postaje Vukovar, koji je nakon 60 dana pušten jer nije bilo dovoljno dokaza, a sada se prema mojih spoznajama nalazi u BiH”, rekao je Džigumović.

Prema njegovim riječima, zločinačku su akciju vodili domaći Srbi, potpomognuti ‘arkanovcima’ i bivšom JNA.

Za razliku od Ovčare ili Lovasa, pokolj u naselju Lužac ostao je u sjeni i to je vjerojatno jedan od najmanje spominjanih zločina koji su za posljedicu imali čak 69 civilnih žrtava.

Podijeli