U parku na Trpinjskoj cesti ovog je mjeseca, točnije 13. rujna, svečano otkriven spomenik nazvan “Vjera, Djela, Domovina” posvećen istinskim vukovarskim herojima, nestalim i umrlim pripadnicima Žutih mrava, Pustinjskih štakora i Turbo voda. Glavni inicijator i donator Spomen obilježja – visoko je 170 cm, širine 110 cm, dubine 70 cm, a teško oko 5.5 tona – vlasnik je omiške klesarske tvrtke Forma, Ante Bogdanović.

On je uz pomoć Udruge HVIDRA iz Omiša realizirao ono što se trebalo davno dogoditi: ostavio je trajan spomen na pripadnike jedinica koje su se u samom početku obrane Vukovara samoinicijativno organizirale i naoružavale.

“Ja sam i sam hrvatski branitelj, a moja tvrtka zapošljava nekoliko branitelja, pa je onda jasnije zašto imamo potrebu na ovaj način očuvati naše heroje. A zašto spomen obilježje baš za heroje s Trpinjske? Pa, ovo nije prvi spomenik koji darujemo poginulim braniteljima…”, pojasnio je Bogdanović pozadinu ove priče.

Trenuci inspiracije pred španjolskim novinarom

Iako su “Žuti mravi”, “Pustinjski štakori” i “Turbo vod” itekako znane postrojbe, manje je poznata priča kako su one zapravo dobile svoje nazive.

Otkrio je to Tomislav Orešković, jedan od preživjelih pripadnika Žutih mrava. Kako je rekao, pripadnici tih postrojbi bili su “obični dečki koji su međusobno bili povezani prijateljskim, kumovskim ili obiteljskim vezama”. Organizirali su se poslije “krvavog Uskrsa”, kada su počeli držati straže po gradu, a nazive su postrojbe dobile posve slučajno i kroz – šalu.

Blago Zadro je dopustio jednom španjolskom novinaru da dođe do nas, a mi smo bili podijeljeni u tri skupine. Čamac i njegovi dečki bili su opaljeni od sunca, neobrijani, ali ‘friško’ ošišani pa su podsjećali na vojnike iz Pustinjske oluje koja se dogodila pola godine prije. Taj novinar je na nekoj mješavini jezika pitao kako se zovemo, a Čamac mu odgovara ‘ko iz topa ‘Pustinjski štakori’! Onda se okrenuo prema nama i pitao za naše ime. Miroslav Bušić – Bušo mu kroz osmijeh kaže: ‘Žuti mravi’! Onda su se ostali počeli smijati i krenulo je zezanje na račun tog imena, a Bušo je onda izvalio: ‘Znate li vi što žuti mravi naprave čovjeku? Pa, pojedu ga do kosti!’, rekao je, a onda je nastao smijeh. Naknadno se ispostavilo da je taj novinar bio Eduardo Rozsa Flores – Chico koji je u Hrvatsku došao kako bi izvještavao, pa u njoj ostao ratovati na hrvatskoj strani“.

Podizanje spomen-obilježja, dakako, za Oreškovića i njegove suborce bio emotivan trenutak.

“Sada konačno poslije 30 godina imamo mjesto gdje možemo položiti vijenac i zapaliti svijeću u spomen na naše poginule suborce”.

Podijeli