Trećeg dana kolovoza 2018. godine hrvatska raketna topovnjača isplovila je iz luke Lora u NATO operaciju Sea Guardian u Sredozemlju.

Bio je to doista povijesni dan jer je prvi put u povijest jedan brod Hrvatske ratne mornarice sudjelovao u operaciji Sjeveroatlantskog pakta. Stoga je i bilo više nego prikladno da plovilo, a riječ je o raketnoj topovnjači RTOP-41 klase Helsinki, ponosno nosi ime “Vukovar”.

Od tada je “Vukovar” redoviti sudionik NATO operacija. Krajem ovog rujna uspješno završio svoju petu misiju.

U Hrvatsku stigao 2009. godine

Inače, “Vukovar” je u sastavu Hrvatske ratne mornarice od 2009. godine. Brod je izgrađen u Finskoj 1985. godine, a pod nazivom “FNS 62 Oulu” bio je dio tamošnje mornarice pune 22 godine. Za one koje vole znati više treba reći da brod ima deplasman od 300 tona, dužine je 45 metara, širine 8,8 metara, a gaz mu je 3 metra. Može postići brzinu od 32 čvora, a opslužuje ga 30 članova posade.

U Hrvatsku je došao kao dio tzv. offset programa prilikom nabave oklopnih vozila Patria, a s njime je iz Finske stigao još jedan brod koji je dobio ime – “Dubrovnik”.

Kuma broda bila je vukovarska gradonačelnica

Zašto su brodovi dobili baš ta imena? Pojasnio je to Josip Lucić, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, na svečanom predstavljanju u Splitu, 26. siječnja 2009. godine. Naglasio je da riječ o snažnoj simbolici imena koje nose te kako će zbog njih “žrtva i hrabrost Vukovara i Dubrovnika biti vječno sačuvani”.

Tako su i brodovi dobili svoje kume, pa su na obredu imenovanja svjedočile i tadašnje gradonačelnice, vukovarska Zdenka Buljan te dubrovačka Dubravka Šuica, a blagoslov je uputio monsinjor Juraj Jezerinac.

Ipak, nije ovo bio prvi brod Hrvatske ratne mornarice koji je nosio ime Grada Heroja. Naime, još 1991. je torpedni brod zaplijenjen od JNA-a u Šibeniku, dobio ime Vukovar. U službi je bio do 2000. godine.

Podijeli