Facebook stranica Heroji Vukovara podsjetila je na Ivana i Ivanku koji su u listopadu 1991. kao branitelji, ali i zaljubljeni par, poginuli u Vukovaru.

“Njihova ljubav i sjećanje na njih ne blijede niti 29 godina poslije. Imao je samo 23 godine. Ivanka 20. Cvijet hrvatske mladosti. Sretan vam imendan, ma gdje bili”, napisano je u objavi.

No, najtemeljitije riječi o njihovim sudbinama ispisala je za Direktno spisateljica i hrvatska braniteljica Tanja Belobrajdić koja pokojnog Ivana Jurkića (1968.) opisuje kao pristojnog, dragog i u svemu uspješnog:

“S djevojkom Ivankom Soldo (1970), hodao je dvije godine. Bila je to ljubav. Velika. Oboje su bili lijepi i pametni, uvijek nasmijani. Bili su poseban par.”

Smrt voljenog para

Ivankina majka, sestra i Ivanka svakodnevno su pripremale obroke za branitelje, pa tako i toga kobnog 4. listopada kada je pala granata koja je Ivanku na mjestu usmrtila.

“Sudbina je htjela da, upravo nakon što su Ivanku mrtvu dovezli, zbog ranjenog suborca u bolnicu dođe i Ivica. Pred bolnicom je čuo što se dogodilo, te iako ga nisu željeli pustiti, izbezumljen i prijeteći oružjem, gotovo je provalio unutra. Kasnije je Ivankinoj sestri ispričao kako su Ivanku stavili u drveni sanduk i privremeno pokopali na Sloginom stadionu”, napisala je Belobrajdić.

Šest dana nakon Ivankine pogibije, 10. listopada, poginuo je i Ivica, spašavajući poginulog suborca.  Kao i njegova Ivanka, i Ivica je tada privremeno pokopan na stadionu NK Sloga…

Podijeli