Točno 10. studenog 1991., na današnji dan, otpočeo je proboj iz okupiranih Bogdanovcima prema Nuštru i Vinkovcima. U proboju su se nalazili civili iz toga mjesta, pripadnici 204 brigade i skupina odvažnih HOS-ovaca koji su došli na jednu ideju.

Štafeta smrti

Znajući da idu kroz minska polja, odlučili su se izmjenjivati na čelu kolone kako bi, dođe li do detonacije, zaštitili civile, pa i po cijenu vlastitog života. Ova njihova zamisao naknadno je nazvana Štafeta smrti, a upravo je prvi u njoj, iako ne i jedini, poginuo Žarko Manjkas – Crvenkapa.

Predvodeći povlačenje stao je na minu i iskrvario za pet minuta, njegovo je tijelo ostalo tamo gdje je i poginuo, a nakon te noći za njega se sve do ove godine nije znalo. Tek u veljači 2020., njegovi posmrtni ostaci identificirani su na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu…

Dečko iz Dubrave

Crvenkapa je bio dečko iz zagrebačke Dubrave koji je početkom rata kao dragovoljac pristupio HOS-u. Da su HOS-ovci bili istinski heroji potvrđuje podatak kako su sami tražili razmještaj na najteža na Sajmištu i u Bogdanovcima, koje su četnici napadali jer se tu mogao dogoditi proboj Vukovaraca iz okruženje. Tu se Crvenkapa posebno istaknuo, a njegovi suborci za naš su ga portal opisivali kao hrabrog mladića poznatog po crvenoj beretki koju nije skidao sa sebe, a po kojoj je i dobio nadimak.

Tijekom dva mjeseca bitke za Vukovar osobno je uništio 12 srpskih tenkova pri čemu je gotovo izgubio sluh.

Na žalost, ratni put heroja iz Dubrave, završio je u minskom polju kada je po posljednji put činom predvođenja kolone pokazao svoju odvažnost i veličinu.

Podijeli